julgodis

Till 30 st

1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
ca 30 hasselnötter
100 g nougat
50 g mörk choklad


Koka upp grädde, socker och sirap och sjud tills termometern visar ca 120° (eller tills kulprovet fungerar). Rör inte under kokning

Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa i dom. Lägg dom i en handduk och gnugga bort skalen.

Smält nougaten. Skeda ut kolan i knäckformarna och klicka därefter ut den smälta nougaten som ett lager ovanpå.

Smält chokladen och skeda sedan över en klick på varje kola - ställ kallt. 


'

Ingredienser

500 gram
300 gram
200 gram

Tillagning

ca 40 st

1. Rosta mandelspånen i en torr och mycket het stekpanna, ställ dem
åt sidan och låt svalna.

2. Smält nougaten i vattenbad.

3. Finhacka chokladen och rör ned den i den smälta nougaten. Rör
om tills allt blandats till en blank smet. Vänd sist i den rostade mandeln.

4. Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll i nougatmassan.
Låt stelna i kylskåp och skär sedan i rutor.

Det här är ett kanongodis till godisbordet i jul, till kalaset eller som ditt alldeles egna Lördagsgodis.

Receptet ger

30
st

Ingredienser & Gör så här

  • 3 dl havregryn
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl kakao
  • 50g smör
  • 2 tsk kallt starkt kaffe
  • 3 tsk rom eller punch essens
  • 1 burk sockerpärlor (nonpareille)

Gör så här

  1. 1.Mixa havregrynen i en mixer så det blir till ett fint mjöl.

    2.Häll i övriga ingredienser.

    3.Blanda smeten jämn och fin.(använd händerna)

    4. Ställ svalt en liten stund.

    5.Rulla små bollar och lägg på ett fat.Ställ fatet i frysen en liten stund,tills bollarna stelnat lite.

    6.Ta ut bollarna ur frysen.

    7.Häll upp sockerpärlorna på en tallrik.

    8.Ta en vass kniv och dela bollarna på mitten.

    9.Dutta pralinerna i sockerpärlorna (Man får trycka till lite för att få pärlorna att fastna.

    10.Förvara dem svalt eller i frysen.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0