julgodis
Till 30 st
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
ca 30 hasselnötter
100 g nougat
50 g mörk choklad
Koka upp grädde, socker och sirap och sjud tills termometern visar ca 120° (eller tills kulprovet fungerar). Rör inte under kokning
Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa i dom. Lägg dom i en handduk och gnugga bort skalen.
Smält nougaten. Skeda ut kolan i knäckformarna och klicka därefter ut den smälta nougaten som ett lager ovanpå.
'
Ingredienser
500 gram |
300 gram |
200 gram |
Tillagning
1. Rosta mandelspånen i en torr och mycket het stekpanna, ställ dem
åt sidan och låt svalna.
2. Smält nougaten i vattenbad.
3. Finhacka chokladen och rör ned den i den smälta nougaten. Rör
om tills allt blandats till en blank smet. Vänd sist i den rostade mandeln.
4. Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll i nougatmassan.
Låt stelna i kylskåp och skär sedan i rutor.
Det här är ett kanongodis till godisbordet i jul, till kalaset eller som ditt alldeles egna Lördagsgodis.
Receptet ger
Ingredienser & Gör så här
- 3 dl havregryn
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl kakao
- 50g smör
- 2 tsk kallt starkt kaffe
- 3 tsk rom eller punch essens
- 1 burk sockerpärlor (nonpareille)
Gör så här
-
1.Mixa havregrynen i en mixer så det blir till ett fint mjöl.
2.Häll i övriga ingredienser.
3.Blanda smeten jämn och fin.(använd händerna)
4. Ställ svalt en liten stund.
5.Rulla små bollar och lägg på ett fat.Ställ fatet i frysen en liten stund,tills bollarna stelnat lite.
6.Ta ut bollarna ur frysen.
7.Häll upp sockerpärlorna på en tallrik.
8.Ta en vass kniv och dela bollarna på mitten.
9.Dutta pralinerna i sockerpärlorna (Man får trycka till lite för att få pärlorna att fastna.
10.Förvara dem svalt eller i frysen.